Drömtydning.nu/Blogg/Ayurveda - En livsstil
 

Ayurveda – En livstil

Ayurveda är ett läkekonstsystem från Indien som har använts i flera tusen år. Till motsats mot det västerländska läkemedelssystemet, där man får medicinering mot sjukdomar när man först fått symtom, används metoden ayurveda för att upprätthålla en god hälsa.

Uppkomst

Ayurveda uppstod under den så kallade Vedakulturen, som var en framskriden kulturperiod för omkring 10 000 år sedan. Själva ordet ayurveda betyder "kunskapen om livet" och är uppbyggt av två samkritska ord: aya (liv) och veda (kunskap). Ayurveda innefattar hur en människa ska få ett långt liv genom att kroppen, själen och anden ska må bra. Genom att lära dig om ayurveda vägleds du hur du bör leva i balans med dig själv på bästa sätt. I Indien används fortfarande ayurveda som folkhälsomedicin och Världshälsoorganisationen (WHO) bedömer att ayurveda är ett effektivt sätt, eftersom patienten inkluderas i sin egen läkeprocess. WHO har även släppt en bok om Ayurveda som kallas "Benchmarks for Training in Ayurveda", och finns tillgänglig som PDF här: Benchmarks for Training in Ayurveda.

Ayurvedas funktioner

Ayurveda ska vägleda dig till att förstå vad som ger dig fysisk eller psykisk ohälsa, och hur du ska balansera dessa genom att använda olika livsrutiner som du mår bäst av. De kan gälla sömn, kost, träning, yoga, ayurvedisk medicin med mera.

Ayurvedas olika delar

Eftersom ayurveda ofta översätts som vardagskunskap är det bra om du lär dig dess egenskaper för att kunna leva och må bra. Det finns tre doshor inom ayurveda: vata (luft), kapha (vatten och jord) och pitta (eld) och de har alla olika psyko-fysiska beskaffenheter.

Ayurveda - En livsstil

Vata – Luft

Doshan vata styr kroppens rörelser och nervsystemets aktiviteter. Vata är även den doshan som dominerar. Du är en person som tycker om att vara i farten, har hög kreativ förmåga, hög energi och har ofta smal kroppsbyggnad. Vissa av vatans egenskaper är att du fryser lätt, har torr hud, och oregelbundet humör. Tillhör du vata och hamnar i obalans går du ofta ner i vikt, får matsmältningsproblem och blir rastlös. För att inte hamna i obalans bör du lägga dig innan 22.00, vakna innan 06.00 och äta regelbundet.

Kapha – Vatten och jord

Kapha är den dosha som ger kroppen dess struktur och form. Allt från minsta lilla cell/atom till skelett och muskler. Kapha styr kroppens immunförsvar, och ger kroppen stabilitet. Kapha står även för kroppens psykiska och fysiska styrkor, och ger motstånd till negativa känslor. När vata hela tiden förstör kroppens uppbyggnad, är kapha den dosha som bygger upp den igen. Om du är kapha och hamnar i obalans kan du bland annat få allergiska problem, depressioner och ökat sömnbehov.

Pitta – Eld

Den dosha som reglerar kroppstemperaturen och de enzymer som omvandlar mat till näring är pitta. Denna dosha sköter även om syn, aptit, törst, hud och stimulerar ditt intellektuella jag. När pitta är i obalans produceras gul missfärgning i avföringen, urinen och även ögon och hud blir gulaktiga. Du kan också bli onormalt hungrig och törstig.

Boktips Ayurveda

Ayurveda : för kropp och själ

Av: Eva Sanner och Peter Ljungsberg

Beskrivning
För den som vill lära sig mer om Ayurveda och hur detta kan användas för att stärka både sin kropp och sin själ, så vill vi verkligen rekommendera denna moderna klassiker från Eva Sanner och Peter Ljungsberg. Den guidar läsaren genom det ayurvediska sättet att tänka, och kommer med mängder av små tips som kan tillämpas på ens vardag.


i samarbete med PriceRunnerPublicerat 2021-01-12

Skriv en kommentar
Innehållet på denna webbplats är endast avsett för underhållning
Innehåller annonslänkar för PriceRunner