Drömtydning.nu/Kinesisk astrologi
 

Kinesisk astrologi och de 12 djuren

Astrologi är väldigt stort i Kina. Där är det dock inte månaden som talar om hur du är som person, utan året du föds. I kinesisk astrologi finns det tolv djur som cirkulerar och talar om hur du är som person.

Det är vanligt att man avvaktar med att skaffa barn till ett visst år då man har en så pass stark tro på att det påverkar ens liv. Drakens år är till exempel det år då flest barn föds.

Kinesiska horoskop

Precis som inom den astrologi som vi är vana vid förekommer det även horoskop inom den kinesiska astrologin. Dessa horoskop brukar dock ställas som allmänna horoskop över hela år, och har en mer generell natur. Läs gärna vårt kinesiska horoskop för 2023 som är kaninens år, och kinesiskt horoskop för 2024 som är drakens år.

Legenden om de tolv djuren

De tolv djuren är inte slumpmässigt utvalda, utan det finns två stora legender om hur dessa valdes ut. I den första legenden får djuren själva tävla om att få en plats i kalendern.

Legenden säger att man inte kunde mäta tiden. För att lösa detta problem så skulle man skapa en kinesisk kalender. Jadekejsaren utlyste då en tävling där de djur som kunde ta sig över floden skulle bli hedrade genom att få ett eget år i kalendern.

Legenden om tävlingen

Alla djur ville självklart ha en plats i kalendern, vilket snabbt skapade osämja och tävlingen sattes igång.

Katten och råttan som alltid varit goda vänner insåg att dom inte kunde simma över. Dom gick därför ihop och övertalade oxen om att låta dom få rida på oxens rygg.

Precis innan de nådde land puttade råttan ner katten i floden, och hoppade själv i land innan oxen. Detta innebar att råttan tog sig över först och blev etta, oxen tvåa och katten flöt iväg. Katten fick alltså ingen plats i kalendern, vilket är anledningen till att katter och råttor än idag inte kommer överens.

Tigern kunde genom sin fysiska styrka snabbt simma över floden och kom trea. Kaninen tog fjärde plats genom att skutta över floden via stenar och stockar.

Draken använde sina vingar, flög över floden och intog femte plats. Jadekejsaren förundrades dock över att draken inte flög över direkt och tog första plats. Draken svarade med att han lyckades hindra en torka längre ner längs floden och använde sina starka lungor till att blåsa in en kanin som satt på en stock innan han tänkte på sig själv.

Ormen simmade över floden sida vid sida med hästen. Precis innan land lyckades ormen skrämma hästen, och kammade hem sjätteplatsen medan hästen kom sjua.

Geten, apan och tuppen samarbetade genom att ta sig över på en flotte. Dessa tre blev alltså åtta, nia och tia i tävlingen.

Till kejsarens förvåning kom hunden insimmande på plats elva. Precis som tigern kunde ju hunden simma utan problem. Hunden hade dock lekt och blivit smutsig, och för att inte smutsa ner floden tog han ett bad i en närliggande damm innan han simmade över.

Efter hunden gick tiden och kejsaren var precis på väg att avsluta tävlingen, när märkliga ljud hördes från floden. En frustande gris kom simmande in mot land.

Att det tagit sådan tid berodde på att grisen blivit hungrig och stannade för att äta innan simturen. Grisen blev mätt och tog en middagslur innan han simmade över för att inta vad som blev den sista platsen, den tolfte.

Legenden om Buddhas nyår

Den andra legenden handlar om att Buddha bjöd in alla djur för att fira det kinesiska nyåret. Endast tolv djur dök upp. Dessa fick därmed bli en del av den kinesiska kalendern, i den turordning dom anlände till festen.

Om djuren och personligheten

Året du föds talar om vilket djur du är. Man går efter den kinesiska kalendern, så är man född i januari eller februari kan man tillhöra det föregående djurets år.

Året man föds talar om mycket om ens personlighet, vilka yrken man passar inom och hur man är som partner. Liknande västvärldens tro på stjärntecken.

Råttan

Råttan är känd för sin charm, påhittighet och sin överlevnadsförmåga. Råttan är temperamentsfull och har lätt för att bli arg, men visar ofta upp en balanserad sida utåt. Råttan framstår ofta som pedantiskt och rastlös.

Råttan är ekonomisk och är på gränsen till girig. Däremot visar råttan gärna upp sig och vill imponera, vilket kan leda till att råttan lever upp sina sparpengar för att visa upp en front.

På kärleksfronten är råttan väldigt hängiven. Råttan värderar sällskap och kärlek väldigt högt, vilket leder till att råttan lätt kan känna sig ensam. Råttan har ofta få nära vänner som den översvallar med kärlek.

För att vara en råtta skall man vara född under något av åren 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008, 2020, 2032 etc...

Symbol och kinesiskt tecken för råttan inom den kinesiska astrologin och kinesiska horoskop.

Oxen

Oxen har en sällsynt förmåga att skapa tillit och får sin omgivning att må bra. Oxen är väldigt arbetsam, envis och viljestark. Denna kombination gör att oxen passar utmärkt i chefspositioner.

Oxen är av naturen väldigt lugn och harmonisk, vilket dock kan ge ett kyligt intryck i relationer då dom ofta inte ger starka reaktioner. När en oxe väl blir arg kan den dock blossa upp snabbt och bli småaktig.

Oxar har lätt för att skapa vänner och relationer. Oxen är mer av en realist än romantiker. Det innebär att en oxe ofta känner starka pliktkänslor i sina relationer.

För att vara en oxe skall man vara född under något av åren 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009, 2021, 2033 etc...

Symbol och kinesiskt tecken för oxen inom den kinesiska astrologin och kinesiska horoskop.

Tigern

Tigrar är starka, äventyrslystna och initiativtagande. Tigrar är passionerade och tar gärna risker, detta då de lätt glömmer bort att tänka före de agerar. Tigrar trivs som ledare, och har svårt för andra som försöker styra.

Killar som föds i tigerns år sägs ha all potential att bli härskare. Tigern passar också bra i farliga sporter.

Motsägelsefullt nog gillar inte tigrar att fatta beslut. Det leder ofta till att tigrar lätt skjuter upp saker.

En tiger visar sin passion och tillgivenhet i relationer. Som ung kan kärlekshungern lätt gå överstyr, men med åldern utvecklar tigrar sin disciplin.

För att vara en tiger skall man vara född under något av åren 1926, 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010, 2022, 2034 etc...

Symbol och kinesiskt tecken för tigern inom den kinesiska astrologin och kinesiska horoskop.

Kaninen

Kaninen är trevlig och förståndig. Kaninen har ofta många vänner, trots att den framstår som skygg. Kaninen är känd för att stå fast vid sitt ord och är en lojal vän.

Kaninen blir lätt för sentimental och kan framstå som väldigt ytlig. Kaniner är tursamma av naturen och väldigt ekonomiska.

I relationer kan kaninens känslighet leda till orealistiska förväntningar på en partner.

För att vara en kanin skall man vara född under något av åren 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011, 2023, 2035 etc...

Symbol och kinesiskt tecken för kaninen inom den kinesiska astrologin och kinesiska horoskop.

Draken

Draken är modig, förstående, andlig och ärlig. Draken anses vara ett gynnsamt tecken, som är välsignat och står för ett långt liv. En drake älskar smicker men är väldigt dålig på att hantera sina pengar.

En drake är en optimal partner så länge man är lojal. Däremot har drakar ofta svårt för att binda sig genom giftermål.

För att vara en drake skall man vara född under något av åren 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012, 2024, 2036 etc...

Symbol och kinesiskt tecken för draken inom den kinesiska astrologin och kinesiska horoskop.

Ormen

Ormen är en hopplös romantiker och förlitar sig på sin starka intuition. Deras magkänsla väger tyngre än andras värderingar. Deras förkärlek till att filosofera gör att ormen är en långsam beslutsfattare. Ormen är väldigt andligt lagd.

Trots att ormen är en romantiker är den väldigt selektiv med vilka den släpper nära inpå. Deras fåfänga kan skapa osämja i relationer.

För att vara en orm skall man vara född under något av åren 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001, 2013, 2025, 2037 etc..

Symbol och kinesiskt tecken för ormen inom den kinesiska astrologin och kinesiska horoskop.

Hästen

Hästen är hårt arbetande, social och tar gärna eget ansvar. Förutom kärleksrelationer så sätter hästen sig själv i första rummet. Hästen är bra på att fatta beslut, men om det är något som inte intresserar hästen visar den tydligt att den inte bryr sig.

Hästen älskar fester och att umgås med andra. De är även väldigt generösa av naturen, men har god koll på sin ekonomi.

Hästen älskar helhjärtat. Detta leder ofta till att en häst som är kär lätt glömmer bort sig själv i relationen, även arbetet kan bli lidande.

För att vara en häst skall man vara född under något av åren 1942, 1954, 1966, 1978, 1990, 2002, 2014, 2026, 2038 etc...

Symbol och kinesiskt tecken för hasten inom den kinesiska astrologin och kinesiska horoskop.

Geten

Geten är känd som en charmig pessimist. Geten oroar sig lätt över småsaker, gillar inte att vara i ledande roller och framstår ofta som osäker.

Geten är väldigt känslosam och följer oftast sitt hjärta istället för hjärna. Deras starka medkänsla leder ofta till att dom engagerar sig i välgörenhet utan att söka bekräftelse.

I relationer så ger getter mycket till sin partner, men förväntar sig ofta att få än mer tillbaka. Geten gillar att bli väl omhändertagen.

För att vara en get skall man vara född under något av åren 1943, 1955, 1967, 1979, 1991, 2003, 2015, 2027, 2039 etc...

Symbol och kinesiskt tecken för geten inom den kinesiska astrologin och kinesiska horoskop.

Apan

Apan är väldigt intelligent och populär i sin omgivning. Apan är mångsidig, och passar därför in i de flesta kretsar och inom de flesta yrken. Apan blir ofta framgångsrik när den väl insett sin passion. Apan är väldigt påläst och håller sig informerad, men kan framstå som långdragen när den ska dela med sig om sina kunskaper.

Apan är väldigt rädd för att förlora sin självständighet, och kan därför ha svårt att binda sig. Känner apan sig inlåst i en relation kan den lätt börja leta lyckan på annat håll.

För att vara en apa skall man vara född under något av åren 1944, 1956, 1968, 1980, 1992, 2004, 2016, 2028, 2040 etc...

Symbol och kinesiskt tecken för apan inom den kinesiska astrologin och kinesiska horoskop.

Tuppen

En tupp är väldigt stolt av sig och uppfattas lätt som en besserwisser. Tuppar tycker om att arbeta, men har en tendens att överskatta sina egna förmågor och tar på sig för svåra uppgifter. Detta leder till stor besvikelse om dom misslyckas med något.

Utseendet är väldigt viktigt för en tupp som gärna visar upp sig. Människor brukar oftast intressera sig för personer födda i tuppens tecken, vilket passar tuppen utmärkt som alltid tror sig göra rätt och är något egoistisk.

En tupp är väldigt bestämd och säger vad den tycker. Detta innebär att en tupp inte passar ihop med känsliga personer. En tupp trivs bra i relationer där den bekräftas mycket av sin partner.

För att vara en tupp skall man vara född under något av åren 1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005, 2017, 2029, 2041 etc...

Symbol och kinesiskt tecken för tuppen inom den kinesiska astrologin och kinesiska horoskop.

Hunden

Hunden är väldigt lojal och plikttrogen. Du kan lita på att en hund behåller dina hemligheter och inger därmed stort förtroende. Däremot kan en hund lätt framstå som reserverad och letar gärna fel hos andra människor. Dessutom ogillar hunden kallprat och beblandar sig inte med skvaller.

Hunden är väldigt pålitlig men har svårt att lita på andra. Detta leder till att hunden har svårt att vara sårbar med en partner.

För att vara en hund skall man vara född under något av åren 1946, 1958, 1970, 1982, 1994, 2006, 2018, 2030, 2042 etc...

Symbol och kinesiskt tecken för hunden inom den kinesiska astrologin och kinesiska horoskop.

Grisen

Grisen är väldigt kärleksfull, tolerant och modig. Grisen gillar inte att störa andra med sina problem. Till en början kan grisen framstå som blyg, men vänskaperna den skapar varar oftast livet ut. Grisen gillar det goda livet och snålar inte in på vardagslyxen.

En gris eftersträvar långvariga förhållanden. Grisen är en hängiven partner som lätt bortser från sin partners fel och brister. De är ofta väldigt tillfredsställda med vad de har.

För att vara en gris skall man vara född under något av åren 1947, 1959, 1971, 1983, 1995, 2007, 2019, 2031, 2043 etc...

Symbol och kinesiskt tecken för grisen inom den kinesiska astrologin och kinesiska horoskop.

Skriv en kommentar
Innehållet på denna webbplats är endast avsett för underhållning