Drömtydning.nu/Blogg/Sömnens olika sömnstadier
 

Sömnens olika sömnstadier

Sömn är viktigt för oss människor men även för andra djurarter, då det är under sömnen som kroppen och hjärnan återhämtar sig och bearbetar information och sinnesintryck. Sömnen delas in i olika stadier: Insomning, stabil sömn, djup sömn och REM-sömn. Under en natt sover vi i cykler där sömnstadier kommer och går om vartannat, 90 minuter brukar en cykel vara i längd.

Insomningsfasen

Efter att man släckt lampan och börjat känna sig dåsig sjunker vakenhetsgraden och man hamnar i en insomningsfas. Sömnen är ytlig och man vaknar lätt. Strax innan man vaknar, tidigt på morgonen, är man också i en insomningsfas, fast då är det åt det andra hållet, vakenhetsgraden stiger.

Den stabila sömnen

Efter insomningsfasen infinner sig sömnstadiet som vi till 50 procent infinner oss i. Den stabila sömnen infinner sig strax före och efter REM-sömn. Kroppen är ännu mer avslappnad än när man infinner sig i insomningsfasen. Hjärnvågorna är långsamma och tankarna är mer i ett drömlikt tillstånd. Det räcker med vanligt samtalston som kan leda till att man blir väckt från den stabila sömnen.

Djupsömnen

Djupsömnen är det stadium som är viktigast för oss. Det är under djupsömnen som skelettet, cellerna och hjärnan återuppbyggs och vilar. Under djupsömnen är man svårväckt och det kan ta 10 eller 15 minuter att gå från djupsömn till vakenhet. Skrik och starkt oväsen är det som krävs för att vi skall kunna väckas från en djupsömn.

REM-sömnen (eller drömsömnen)

REM-sömn är det stadium då hjärnan bearbetar dagens händelser och lagrar information. Det är under REM-sömnen som drömmar oftast uppstår. REM-sömnen förekommer i regel under nattens sista timmar, de drömmar som förekommer innan man vaknar är de drömmar som man i regel kommer ihåg. Under REM-sömnen är kroppen mest aktiv, ögonen rör sig under ögonlocken och hjärtfrekvensen ökar i jämförelse till den hjärtfrekvens som förekommer under den djupa sömnen.

Lite om drömmar

Drömmar uppstår när hjärnan bearbetar dagens händelser, fantasier och sorterar information. Ofta bearbetar vi problem som finns i det undermedvetna och tar upp sådan information som vi gömt undan. För psykiska funktioner och minnet är det extra viktigt att man drömmer.

Finns det möjligheter att skriva ned de drömmar man kommer ihåg så kan man forska lite om hur människans undermedvetna och andra sinnen fungerar. Genom olika tekniker kan man faktiskt även styra de händelser som vi får uppleva under en dröm, är man medveten om att man drömmer så kallas det att man klardrömmer.

Om du vill läsa mer om vad olika drömmar kan betyda kan du göra detta under våra sidor om drömtydning. Likaså kan vi rekommendera Sigmund Freuds klassiska bok om drömtydning, som du exempelvis kan hitta här hos Bokus.


Publicerat 2020-12-01

Skriv en kommentar




Innehållet på denna webbplats är endast avsett för underhållning
Innehåller annonslänkar för PriceRunner