Drömtydning.nu/Blogg/Vad är tarot?
 

Vad är tarot?

Tarot är ett samlingsnamn på ett kortspel som kan spelas med en tarotkortlek, exempelvis: Le jeu de tarots och scarto. Ordet tarot kan både användas om kortleken eller syfta på spådomskonsten som tillämpas när kortleken används. Själva kortleken består av 78 kort i två delar: Stora arkanan (stora hemligheten), 22 kort och lilla arkan (lilla hemligheten), 56 kort. Namnet arkana härstammar från latinet och dess betydelse är mystisk eller hemlig. Det vill säga att enligt tarot består livet av stora eller små hemligheter. Det sägs att Napoleon trodde helt och hållet på vad tarotkorten meddelade och hans fru fick ofta använda korten för honom.

Stora arkanan

Som sagt innehåller stora arkanan 22 kort och alla representerar de urtyper som finns hos människor. Den kan beskriva din inre resa och meddela de betydande visdomarna som finns i livet. Stora arkanan kan också beskriva hur du som människa har en stigande och strävande längtan att nå upplysningar. Färden börjar med Narren (nummer 0) och avslutas med Världen (nummer 21). Är din fråga varför hittar du svaret i dessa kort.

Lilla arkanan

Bland de 56 kort som finns i lilla arkanan får du veta hur du tillämpar dina kunskaper i verkliga livet. Den visar din resa i det yttre och beskriver hur det är att vara människa på jorden. Lilla arkanan tar upp dina tankar, ageranden, känslor och relationer och dessa 56 kort svarar på frågor som: vad, var, när och vem? Lilla arkanan är även uppdelad i fyra sviter:

Pentagram som talar om den fysiska tillvaron i livet, hälsa, arbete, ekonomi och kropp. Bägaren berättar om ditt känsloliv såsom vänskap och kärlek. Svärdet visar områden som logik, tankar och idéer, men här finns även dina rädslor. Stavarna är det område som förmedlar din drivkraft, kreativitet och passion. De kort som kallas hovkort kan ses som en egen liten grupp och dessa kort beskriver relationer till de människor du har omkring dig.

Tarot kort och en ametist under en läsning.

Tarot kort och en ametist under en läsning.

Tarotkortens historia

Ingen vet riktigt var tarotkorten kommer ifrån och genom tiderna har olika myter och legender förekommit. Under 1700-talet började intresset för tarotkorten att vakna, men det finns inga äldre skrifter som bevarats som berättar om tarotkort. Troligtvis har lärdomen om korten uppkommit via en muntlig tradition. Enligt vissa uppgifter kan korten ha använts i cirka tusen år och då i det forntida Egypten. En del myter säger att korten användes av egyptiska präster när de satt inne i pyramiderna och hade sina initiationsriter.

En annan myt säger att korten fördes med resande folk, exempelvis muslimska morer eller tempelriddare. Det finns också en tredje myt som säger att albigenserna (en gnostisk sekt) som var verksamma i Sydfrankrike skapade tarotkorten under 1100-talet. De äldsta förvarade tarotkorten har hittats i Italien och de är troligtvis från 1300–1400-talen. När det gäller mystiska fenomen som bland annat tarot, ökade dessa intressen i slutet på 1800-talet och under 1900-talet fick tarotleken flera nya utseenden.

Dagens tarotkort

I dag associeras tarotkort mest med spådom och används även vid meditation, och så har det varit sedan 1700-talet, men från första början användes kortleken mest till olika spel.

Boktips tarot

Stora boken om tarot

Av: Cassandra Eason

Beskrivning
Om du vill läsa och lära dig mer om Tarot vill vi rekommendera denna fantastiska bok av Cassandra Eason. Den är en perfekt förstabok för den som är nyfiken på Tarot, och är verkligen konkret i sina tolkningar av tarotkorten.


i samarbete med PriceRunnerPublicerat 2021-02-28

Skriv en kommentar
Innehållet på denna webbplats är endast avsett för underhållning
Innehåller annonslänkar för PriceRunner